48h sati prije razgovora za posao i kako ih najbolje iskoristiti

48h sati prije razgovora za posao i kako ih najbolje iskoristiti 

Čestitamo! Pažljivo ste sastavili impresivno pismo o tome zašto ste idealni kandidat za to radno mjesto, a životopisom ste potvrdili da posjedujete relevantne vještine i skustvo pa ste pozvani na razgovor za posao kod vrlo perspektivnog poslodavca. Iako ste već ranije, kad ste poslali prijavu, shvatili da ste dobar kandidat, sada je vrijeme za ponovnu procjenu Vaših razloga zašto želite baš taj posao i kako da se najbolje pripremite za obranu tog stava.
Nažalost, ostale obaveze neće nestati dok se Vi pripremate za intervju. Balansirajući u tom kaotičnom rasporedu obaveza, morate znati izdvojiti najvažnije stvari koje morate pripremiti u tom kratkom vremenu kako bi bili najbolje pripremljeni za intervju...naučite kako čitajući ovaj članak.
Intervju je prilika za potencijalne poslodavce da prosude jeste li dobar izbor za njihov tim. Vi im morate omogućiti da uvide korist koju im može donijeti vaš dolazak u tim i organizaciju. Kako bi to uspjeli prvo morate shvatiti što ih pokreće i koji su im afiniteti.

Istražite poslove tvrtke

Saznajte što god možete o povijesti kompanije, njenim proizvodima i uslugama, posebno onima koje su usko vezane za radno mjesto koje želite dobiti. Ovo možete saznati i preko njihovih obavijesti na internet stranicama kompanije, u kompanijim godišnjim izvještajima i u medijskim člancima poslovnih časopisa.

Istražite kulturološku stranu kompanije

Provjerite tvrtkine stranice na LinkedIn-u i Facebook-u kako bi saznali što više o međusobnim odnosima zaposlenika, društvenim normama unutar kompanije i njihovim sklonostima. Jesu li zabavni, probitačni i poduzetni? Jesu li povučeni, ali poslovni divovi? Pihvaćaju li rado nove tehnologije? Bave li se i zanimaju li ih i društveni problemi? Pokušajte stvoriti sliku o njima i zamislite sebe kako radite u tom okruženju. Sviđa li vam se ta ideja? Stara poslovica koja govori da ne možeš suditi knjigu po koricama nije baš uvijek točna: dobro organizirane kompanije često stvore ozbiljnu percepciju svog brenda koja gotovo potpuno odgovara istini. Tako osiguravaju privlačenje perspektivnih zaposlenika.
Budite jasni u vezi vaše uloge u toj kompaniji i više puta pročitajte opis radnog mjesta iz oglasa.
Označite ključne riječi koje opisuju osobine koje poslodavac traži pa iste te fraze iskoristite u intervjuu.
Budite spremni na odgovaranje kako biste Vi svladali zahtjeve baš tog radnog mjesta , a ne bilo kojeg sličnog koji se nudi na tržištu rada.

Istražite ljude koji Vas intervjuiraju

Doznajte važne činjenice o ljudima koji će Vas intervjuirati. Provjerite njihove LinkedIn profile i guglajte njihova imena da vidite što možete saznati. Što ima u njihovim portfeljima što vam može pomoći u kreiranju odgovora na pitanja u untervjuu? Imate li neko zajedničko polje djelovanja koje možete iskoristiti kako bi odmah na početku stvorili vezu sa njima?

Savjet: Ostavite dobar dojam memorirajući imena ljudi koje ćete upoznati kako bi ih odmah na početku samouvjereno pozdravili. Ako niste dobri u pamćenju imena, koristite trikove za pamćenje u obliku asocijacija. Npr., povezivanje imena sa poznatim ličnostima ili ljudima koje osobno poznajete. Iako nije moguće dobiti sve tražene informacije pokušajte bar djelić vremena prije intervjua odvojiti za istraživanje organizacije i vježbajući odgovore na uobičajena pitanja. Razgovor uvijek možete skrenuti na svoja iskustva , iako je jedini način da na pitanja dobro odgovorite taj koji je vezan uz poznavanje kompanije i njenih ciljeva.

Evo liste pitanja koja biste trebali postaviti na intervjuu.

„Znaj tko si“. Napišite primjere vašeg rada koji najbolje pokazuju Vaše sposobnosti.
Vaše vještine i iskustvo su već navedeni u životopisu, zbog toga ste i stigli ovako daleko. Ispitujući vas o vašoj prošlosti poslodavac saznaje i vaše šire mogućnosti: kako se nosite sa izazovima, kako se prilagođavate promjenama, koliko brzo učite. Budite precizni i jasni dok govorite o svojim jačim stranama, strastima i željama za daljnji razvoj. Napišite nekoliko primjera kako ste došli do kreativnih ideja , rješenja, kako ste prebrodili neprilike ili kako ostajete mirni pod pritiskom. Najvažnije je napraviti poveznicu između svojih atributa i nove uloge koju želite u tvrtki. Prolazi li kompanija kroz neke promjene? Traži li poslodavac nekog kreativnijeg logičara kojeg pokreće takva promjena? Provjerite uobičajena pitanja koja poslodavci postavljaju.

Savjet: Nemojte govoriti, već demonstrirajte. Snažnije i kredibilnije ćete pokazati svoju vrijednost potkrijepite li primjerima svoj rad. Npr., ispričajte u kratkim crtama o nekom problemu s kojim ste se prije suočili i objasnite način kako ste ga svladali radije nego da samo kažete: „ja sam dobar u rješavanju problema.“

Definirajte svoje karijerne ciljeve.

„Gdje se vidite za 5 godina?“ Ovo je pitanje koje često postavljaju poslodavci a na koje je teško odgovoriti s obzirom na brze promjene na današnjem tržištu rada. Karijere često više sliče probijanju kroz džunglu trčeći nego laganom penjanju po ljestvama. Ne morate točno znati titulu ili stupanj napretka u kojima se vidite za 5 godina ali morali bi biti jasni u vezi ciljeva i vještna koje želite naučiti. Također biste trebali izabrati tip organizacije za koju biste željeli raditi. Pokreće li Vas financijska nagrada? Želite li možda raditi u socijalnoj ustanovi ili dobrotvornom društvu? Preferirate li internacionalnu kompaniju kojom ćete upoznati svijet ili mali biznis koji će Vas držati bliže kući?
Kada ste krenuli u potragu za poslom možda ste bili sigurni u ove odgovore i možda ste se prijavili na više različitih poslova kako biste istražili svoje mogućnosti. Međutim, kad dođe vrijeme za intervju ne smijete biti nejasni u vezi toga što očekujete od novog radnog mjesta ili će poslodavac posumnjati u vašu prikladnost za tu ulogu. Sada je vrijeme da se preispitate o tome što zapravo želite, da to napišete sami sebi razjasnite svoj cilj.

Brinite o sebi.
Naspavajte se. Na intervju za posao nikad ne biste došli pijani pa ipak studije pokazuju da čak i lagani poremećaj spavanja može utjecati na Vaše kognitivne funkcije na isti način kao i povišena razina alkohola u krvi. Ovo je jedna od onih prigoda kada biste trebali zanemariti dio svojih obaveza i rano otići na spavanje. Tako ćete jasnije razmišljati i bit ćete fokusirani na intervju.
Odvojite vremena za stvaranje dobrog dojma. Ovo može zvučati frivolno, ali izgled je stvarno važan jer poslodavac stvara svoj prvi dojam sudeći o tome koliko ste vremena odvojili da se ispravno pripremite i prigodno odjenete. Čak i sezonski radnici postaju nervozni kada se otvori pitanje što odjenuti na intervju.

Evo nekoliko savjeta.
Savjet: Trebaju li vaše cipele laštenje ili su izblijedile do neprepoznatljivosti? Trebate li šišanje? Morate li zašiti dugme koje nedostaje na jakni? Provjerite sve detalje prije. Izbjeći ćete stres u posljednji trenutak i biti smireni i spremni za taj dam.

7 najboljih pitanja koja možete postaviti na intervjuu

 

 • Default
 • Title
 • Date
 • Random
 • Razgovor za posao je druga stepenica koju morate proći prema cilju, a to je dobivanje posla. Intervju za posao je vrsta testa za zapošljavanje koji uključuje razgovor između podnositelja zahtjeva za radno mjesto i predstavnika
  Read More
 • Kako se obući za razgovor za posao Prvi dojam koji potencijalni poslodavac stekne o vama je najvažniji. Prvi dojam na razgovoru će se temeljiti na tome kako izgledate i kako ste obučeni. Zato je to,
  Read More
 • Što raditi na razgovoru za posao, a šta ne? Šta raditi na razgovoru Pripremanje je ključno za ostavljanje dobrog dojma. Savladajte ove priručne tehnike kako bi pridobili poslodavca:Na razgovor dođite pet minuta ranije , za kašnjenje
  Read More
load more hold SHIFT key to load all load all