Životopis - CV - Popratno pismo

Savjeti, trikovi i primjeri

Upravo ste dobili poziv na intervju za savršen posao. Savršeno, međutim, lagali ste u svom životopisu kad ste se prijavljivali, tako da ne bude previše praznina i da vaš zadnji poso izgleda puno bolje nego što je.
Možda ste čak i dodali posao ili dva kako bi vaš životopis izgledao bolje. A tvrtka želi da ispunite njihovu prijavu za posao. Kada ste završili dali ste dozvolu poslodavcu da provjeri sve podatke. 
 
Što ćete učiniti? Da li riskirati da vas neće uhvatiti u laži? Ili, da li pokušati riješiti problem, bez ugrožavanja svoje šanse za dobivanje posla?
 

Nije bilo pametno lagati o svom životopisu na prvom mjestu, jer vam se to može vratiti. Čak i nakon što ste zaposlili, laž na prijavi za posao je osnova za raskid u bilo kojem trenutku u budućnosti - čak i godinama kasnije. 

To je stvarnost, što možete učiniti sada kada je šteta već napravljena?
 
Lagali ste u životopisu - što sada?
 
Opcija 1. ažurirajte svoj životopis. Nažalost, ne postoje garancije i siguran način da se budete zadržani u obziru za posao, a kamoli dobiti ponudu, ali možete ažurirati svoj životopis - popraviti datume, promijeniti dio teksta, itd i reći anketaru da ste primjetili neke greške, te da ste nadogradili svoj CV.
 
Opcija 2. Dođite i recite istinu. Druga mogućnost je da kažem istinu poslodavcu, koji će vas vjerojatno izbaciti iz obzir. Međutim, barem nećete biti angažiran na temelju laži i neće morati brinuti o da če netko prije ili kasnije to saznati.
 
Opcija 3. Ne učiniti ništa. Treća mogućnost je da ne napravite ništa i nadate se da se da vas neće uhvatiti. Opasnost zoga je, da ako ste ispuniti prijave za posao, kaoja mora biti istinita, jer možete dobiti otkaz u bilo kojem trenutku u budućnosti, ako se sazna i / ili ako provjere vaše reference ili datume u prijavi.
 
Opcija 4. Povucite vašu molbu. Druga alternativa je da se povučete svoj zahtjev za posao. Ne morate dati razlog zašto. Možete jednostavno zahvaliti poslodavcu na pozivu i reći da niste zainteresirani za poziciju u ovom trenutku. Očito će te izgubili šanse za dobivanje posla, ali to je najsigurniji izbor ako ne želite objašnjavati ili se nositi s posljedicama laži.
 
Posljedice
 
Nažalost,  nema sigurna alternative osim povlačenja molbe, jer, u bilo kojoj verziji, postoji šansa da vas neće uzeti u obzir za posao nakon što saznaju za laž. Plus, što bi mogali dobiti otkaz u bilo kojem trenutku u budućnosti, ako tvrtka sazna daniste rekli istinu.
 
Savjet
Sama izrada životopisa nije nešto što treba uzeti olako, i tome treba posvetiti posebnu pažnju.
 
  • Default
  • Title
  • Date
  • Random
load more hold SHIFT key to load all load all
  • Default
  • Title
  • Date
  • Random
load more hold SHIFT key to load all load all